Τα Νέα Της Πόλης

Ετοιμάζουν προσφυγή στο ΣτΕ κατά της απόσπασης αρχαίων της Βενιζέλου

Η Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και άλλες ενώσεις

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Στην τελική ευθεία φαίνεται πως είναι η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά της απόφασης για απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν κατά της εργασίες του Μετρό Θεσσαλονίκης στον σταθμού Βενιζέλου.

 

Όπως δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς κ. Φωκιών Δεληγιάννης «η προσφυγή στο ΣτΕ θα γίνει οσονούπω». «Και αποτελεί μια κοινή στάση όχι μόνο της Κίνησης, αλλά και άλλων ενώσεων».

Αναφερόμενος στην προσφυγή τόνισε πως καταφεύγουν σε αυτό τον τρόπο γιατί «αυτά που ισχυρίζεται η αντίθετη πλευρά είναι προϊόν φαντασίας. Δεν πρέπει να αποσπαστούν τα αρχαία από τον Σταθμό Βενιζέλου. Η σχετική μελέτη την οποία επικαλούμαστε υπάρχει και μάλιστα παρουσιάστηκε τον περασμένο Φλεβάρη από τον κ. Βέττα σε ημερίδα του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ. Χάθηκε ένας χρόνος από την στιγμή που άλλαξε η πλεύση στο έργο. Και είμαι πεπεισμένος πως το Μετρό δεν πρόκειται να είναι έτοιμο τον Απρίλη του 2023 μαζί με τον σταθμό Βενιζέλου. Πρωτύτερα κάναμε λόγο για τους 12 σταθμούς και για την Βενιζέλου λέγαμε πως θα γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο. Από την στιγμή που συνδέονται οι υπόλοιποι σταθμοί του έργου με αυτόν της Βενιζέλου πιστεύω πως θα υπάρξουν καθυστερήσεις».

Ο κ. Δεληγιάννης σχολίασε πως η αρχαιολογική κοινότητα, εκτός των μελών του ΚΑΣ, έχει πάρει θέση υπέρ της διατήρησης in situ των αρχαιοτήτων του μετρό στη Βενιζέλου και όχι μόνο προφορικά, αλλά και με δημοσιεύσεις. Υποστήριξε πως «όποιο μέλος του ΚΑΣ εκφράσει διαφορετική άποψη από την κύρια γραμμή αντικαθίσταται, όπως και συνέβη στην περίπτωση του κ. Βλάσση Κουμούση».

Και πρόσθεσε πως την στήριξή του στη θέση της παραμονής των αρχαιοτήτων έχει εκφράσει σε επιστολή του στον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και ο πρώην πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Βοκοτόπουλος λέγοντας πως «είναι έγκλημα αυτό που πάει να γίνει με την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων του μετρό». Εξάλλου ο πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών τονίζει πως «και επιφανείς Βυζαντινολόγοι έχουν ταχθεί υπέρ της παραμονής των αρχαιοτήτων με επιστολές τους». «Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας και να κάνουμε προσφυγή σε όποια απόφαση προωθεί την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαίων της Βενιζέλου», συμπλήρωσε ο κ. Δεληγιάννης.

Ταχιάος: «Πρέπει να δίνονται λύσεις και να πρυτανεύσει η λογική»

Κληθείς να σχολιάσει την επικείμενη προσφυγή στο ΣτΕ ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό κ. Νίκος Ταχιάος δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»: «Είναι δικαίωμα κάθε πολίτη να ακολουθήσει τη δικαστική οδό. Εμείς κάναμε τον σχεδιασμό μας με αυτό το ενδεχόμενο. Αυτή η απειλή υπάρχει εδώ και καιρό. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του. Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση για το Μετρό Θεσσαλονίκης έχει τραβήξει αρκετά. Πρέπει να δίνονται λύσεις και να πρυτανεύσει η λογική και όχι να περισσεύει το συναίσθημα».

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"

 
 
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 02 Ιουλίου 2020 05:03
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.